Faq

Jazeker, mits het in acht nemen van de juiste voorzorgmaterialen kan dit zeker.
De belangrijkste aandachtspunten:

  • correcte lijmkeuze
  • een goede houten ondervloer als drager
  • correcte uitzettingsvoegen hanteren
  • een juiste verhouding tussen de toegelaten dikte en breedte van de vloer respecteren
  • trapsgewijs de vloerverwarming opstarten na de plaatsing van de plankenvloer


Zoals algemeen geweten, zijn de meeste houtsoorten gevoelig voor schimmels (en rot) en insecten. In een droog binnenklimaat zijn de risico’s natuurlijk veel kleiner dan bij grondcontact. Vandaar een indeling in 5 risicoklassen:
 
  • hout in binnentoepassingen – permanent droog en een luchtvochtigheid lager dan 70%
  • geen contact met de grond en niet blootgesteld aan de weersomstandigheden, maar tijdelijke bevochtiging toch mogelijk (bvb dakconstructies)
  • hout voor buitengebruik maar geen grondcontact
  • hout voor buitengebruik met grondcontact of contact met zoet water
  • hout in zout water
 

DUURZAAMHEIDSKLASSE:


Conventioneel wordt de natuurlijke duurzaamheid van een houtsoort (enkel het kernhout, het spinthout is nooit duurzaam) bepaald in zeer bijzondere omstandigheden: de levensduur van een paaltje met genormaliseerde afmetingen van die bepaalde houtsoort in contact met de grond: Kernhout die onder deze zware omstandigheden een zeer lange gebruiksduur kent (meer dan 25 jaar bij een afmeting van 50x50mm) valt onder duurzaamheidsklasse I (voorbeeld: Azobé). Houtsoorten waarvan deze gebruiksduur minder hoog is worden in lagere duurzaamheidsklassen ingedeeld, van klasse II tot V (minder dan 5 jaar bij een afmeting van 50x50mm).

Hout van de duurzaamheidklassen I tot III kunnen voor buitenschrijnwerk gebruikt worden. Bij goed onderhouden constructies hebben houtsoorten uit duurzaamheidklasse III nog altijd een levensverwachting van meer dan 50 jaar.

Via houtverduurzaming, onderdompeling (drenken) of impregneren van hout, kan men hout beter beschermen en het verduurzamen zodat het een hogere risicoklasse aankan en onder een hogere duurzaamheidklasse ressorteert.

Jazeker, zowel voor drenking als voor impregnatie kan u bij ons terecht. Dit zowel voor standaardproducten als voor speciale bestellingen op maat.

Opmerking: impregnatie of drenking is enkel van toepassing op houtsoorten die dit toelaten. Sommige zeer harshoudende houtsoorten kunnen niet geïmpregneerd worden. Hardhout dat van nature over een hoge duurzaamheidklasse beschikt, uiteraard ook niet.

Neen. Houthandel Driekoningen is een groothandel die enkel fungeert als toeleverancier van materialen. Het verminderd btw-tarief van 6% is enkel van toepassing bij renovatiewerken uitgevoerd door een geregistreerd aannemer.

Heeft u nog vragen of wilt u uw project in detail bespreken?
Neem dan vrijblijvend contact op voor een afspraak.
Maak een afspraak in onze toonzaal